Untitled Document
APARTMANI KOVACIKA · šet. Ante Starcevića 44a · 23250 Pag · Hrvatska·
Kontakt: tel. +385 9996699512· mailto:info@apartments-kovacika.com             
 
Untitled Document

 

Ljepota Paškog krajolika, ali i razlicitost staza namijenjenih korisnicima bicikala zadovoljiti ce svaku osobu željnu aktivnog odmora. Spoj vožnje na biciklu, plivanja, ronjenja, jedrenja ili planinarenja nece nikoga ostaviti ravnodušnim. Krenete li vec pet ili deset kilometara od nekog mjesta na otoku naci cete u okružju nedirnute prirode. U sedmom i osmom mjesecu Pag ugošcuje mnogo klasicnih turista, zato izbjegavajte vožnje glavnim prometnicama otoka. Ali, svi ostali mjeseci «pripadaju» biciklistima i kombinacije staza i prometnica nemaju ogranicenja. Bez obzira koliko dugo traje vaš odmor nedostajati ce vam vremena da odvozite sve staze koje ste namjeravali. Posebno ostaju u sjecanju vožnje Pagom u petom mjesecu kada cvijeta lavanda i kadulja pretvaraju otok u nestvaran svijet. Svatko tko odvozi staze otoka Paga u jednom trenutku i sam se zapita gdje je - cudeci se slikama otoka punog suprotnosti.
Na pojedinim podrucjima otoka stijene su visoko uzdignute, okomite, a zbog tisucljetne izloženosti buri, imaju pomalo neobicnog oblika. Stijene mogu poslužiti i za bavljenje alpinizmom. Ljubitelji alpinizma mogu uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv.Vid i stijenama iznad plaže Rucica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale. Na tim mjestima postoje i posebne oznake za alpinisticko penjanje.
Tijekom ljeta na Gradskoj plaži se iznajmljuju skuteri, koji se u Paškoj uvali mogu koristiti u njenom središnjem dijelu. Vožnja skuterom vrlo je atraktivna i zanimljiva, a posve bezopasna, jer Paška uvala nema izraženih hridi i plicaka, koje bi vožnju skuterom mogli onemoguciti. Najbolje vrijeme za vožnju skuterom je, kada nakon podnevne tišine i bonace, kada zapuše lagani maestral. Tada je vožnja skuterom ne samo najsigurnija, nego i najzanimljivija. Blagi valovi koje stvara maestral vozacu skutera stvaraju dojam brze vožnje, omogucavaju poskakivanje, naglo zaokretanje i slicno. Približavanje skuterima obali je zabranjeno. Skutere, cak i na otvorenom dijelu uvale, vozite oprezno, gledajte što se nalazi naprijed, u smjeru vožnje, kako na bi naletjeli na kupace koji su se udaljili ili na brodice.
Paška uvala pogodna je i sigurna za ronjenje. Strujanje mora nije jako, a takoder nema ni velikih oscilacija u temperaturi mora. Dno Paške uvale je u najvecem svojom dijelu pjeskovito, a na svojem središnjem dijelu ima nekoliko kamenih usjeka koje ribari nazivaju poštama, odnosno mjestima na kojima se lovi riba. Razgledavanje dna uz samu obalu osobit je doživljaj svakome tko se bavi ronjenjem, jer je podmorski krajolik vrlo zanimljiv. U podmorju se nalaze brojna udubljenja, rupe, pa i male spilje interesantne ljubiteljima podvodne fotografije. U Pagu tijekom ljeta djeluje nekoliko ronilackih klubova koji imaju škole ronjenja. Na zapadnom dijelu Paške uvale ronilac može pronaci velik broj raznovrsnih školjaka, primjerice, velik je broj lostura, no njih je zabranjeno vaditi. To su školjke bisernice koje mogu narasti i do metra visine. Roniocima je zanimljivo i podmorje Caske, jer se na pojedinim dijelovima, u mulju, mogu uociti poneki detalji potonulog grada. Iskusnijim roniocima, preporucujemo ronjenje u uvali Slana, jer je podmorje vrlo atraktivno, zanimljivo i ispunjeno neobicnostima, slikovitim stijenama, obraslima visokom travom, malim spiljama i jednom vecom i vrlo lijepom spiljom u koju bez iskusnog ronioca - vodica ne ulazite.
Za surfere, Paška uvala je u pravom smislu raj, sigurno mjesto užitka i izazova koji ne predstavlja rizik. Tijekom ljeta oko tri sata poslije podne puše lagani vjetar, maestral koji je pogodan za surfanje, posebice za one koji nisu skloni vratolomijama i brzim vožnjama. U kasnijim poslijepodnevnim satima, maestral se pojacava, pa je tada moguce i brže surfati, a može se u jednoj vožnji obici cijela uvala. Burin je vjetar koji puše sa sjevera, jaci je od maestrala, nešto hladniji, pa time ljeti i ugodniji, a omogucava brže surfanje. Kada puše maestral ili levant (istocnjak) sa surfanjem je najbolje zapoceti s Gradske plaže ili Bašace, a kada puše burin, s Vodica ili rta Svetog Nikole prema Pagu. Surferi, ako žele, mogu radi odmora ili predaha, pristati na neku od brojnih plaža. Svakom surferu preporucamo izbjegavanje kanala koji Pašku uvalu spaja s Podvelebitskim kanalom. Naime, u slucaju nevremena, jace bure ili tramontane, koja može zapuhati vrlo neugodnom jacinom i iznenada, iz toga se podrucja teško izvuci, cak i iskusnijim surferima.