Untitled Document
APARTMANI KOVACIKA · šet. Ante Starcevića 44a · 23250 Pag · Hrvatska·
Kontakt: tel. +385 9996699512· mailto:info@apartments-kovacika.com             
 
Untitled Document

 

Grad Pag, utemeljen je 1443. godine, planiran je veoma skladno, prema nacelima urbanizma mediteranskog pojasa, s trgom u sredini i paralelnim rasterom ulica.

Djelic tog sklada prenose iglom i koncem, rucnim radom žene koje šiju cipku, koja svojom neponovljivom ljepotom prica o podneblju u kojem je nastala i o želji ljudi da sacuvaju ljepotu, ciju vještinu izrade prenose kroz stoljeca.

Paška cipka, šivana iglom, svoje polazište nalazi medu tekovinama tekstilnog rukotvorstva istocnog Mediterana i sa sigurnošcu možemo reci da se kvalitetom ravnopravno nosi sa cipkarskim proizvodima susjednih zemalja istog kulturnog kruga, a svojim se osobitim karakteristikama od njih razlikuje.Vrijeme nastanka prave cipke je renesansa. U to se doba u umjetnosti napušta teški polikromni srednjovjekovni kolorit pa se i u oblikovanju tekstila traži nova kvaliteta ljepote u jednostavnosti i cistoci bjeline, bijele platnene tkanine kao osnovice za pojedine dijelove odjece.

Prvotna cipka “na iglu” vezana je uz podlogu nastanka i stoga uvijek strogo geometrijskih uzoraka. Jedan od osnovnih oblika prvotne paške cipke koju nalazimo na folklornom ruhu, je RETICELA. To je kvadratni prostor urezan u platnu i ispunjen nitima poput paukove mreže po kojoj se bodom OBAMETA šivaju željeni motivi ukrasa.Rad u prvotnoj reticeli Paškinje nazivaju ''paški teg'' – u znacenju ženski rucni rad. Nalazimo ga na prsima košulje i na kracim stranicama POKRIVACE – marame za glavu, u onom starinskom tipu ženskog ruha koji se formirao još u 15. stoljecu.

Paški se teg radio bez crtanih predložaka. Žena bi, kao dobra poznavateljica tehnike samo odgledala predložak u sacuvanim predmetima svoje majke i bake. To je mukotrpan, dugotrajan i precizan posao koji zahtijeva puno strpljenja, dobro oko i uvijek mirne i ciste ruke.

Narodne nošnje grada Paga cuvaju se još uvijek, u mnogim paškim obiteljima. Naslijedene ili napravljene prema starijim primjercima one su prava vrijednost i mnogo nam govore o tome koliko Pažani cijene svoju baštinu. Svoje porijeklo, narodna nošnja vuce iz Venecije i do danas se sacuvala u gotovo izvornom obliku. Muška nošnja je vrlo jednostavna; sastoji se od bijele košulje i bijelih hlaca te krace crne jakne. Jedini ukras na njoj je svilena marama neke življe boje i mala crvena kapica. Za razliku od muške nošnje ženska narodna nošnja plijeni pozornost bogatstvom izrade, bojama i oblicima: mnoštvom malih sitnih nabora haljina, paškom cipkom izradene prednje strane košulja, nakitom. Njena posebnost se odlikuje i u tome što umjesto uobicajenih marama (facola) nosi pokrivaca - uškrobljeno platno u obliku trokuta obavija glavu. Rub pokrivace je urešen paškom cipkom, na glavi ju pridržavaju dvije zlatne igle.