Untitled Document
APARTMANI KOVACIKA · šet. Ante Starcevića 44a · 23250 Pag · Hrvatska·
Kontakt: tel. +385 9996699512· mailto:info@apartments-kovacika.com             
 
Untitled Document

 

PAŠKI SIR - posebnost Paškog sira je njegova tvrdoca i slanost, te specifican miris i okus koje mu daju etericna ulja aromaticnog bilja.Paške ovce se uzgajaju na brdskim površinama koje su zbog cestih bura izložene posolici. Upravo ta posolica, kadulja i smilje daju paškom siru, specificnu i prepoznatljivu aromu.

Mladi sir se može nabaviti tijekom posljednjih zimskih i prvih proljetnih mjeseci. Zbog velike potražnje stari sir se uglavnom dosta teško nabavlja. Mladi sir znatno je mekši i lakši od zrelog sira. Zreli (stari) sir se može naribati i koristiti kao dodatak jelima . Paški sir ne morate cuvati u hladnjaku vec dobro nauljenog i umotanog u platno cuvajte na tamnom i suhom mjestu na kojem ima obilnog strujanja zraka.

PAŠKA JANJETINA - specificnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rasteu kadulja, slavulja, škrta sitna trava posuta posolicom koju nanose ceste zimske bure. Uz to paška janjetina je posebna i zato što paški ovcari od davnina moraju odvajati mladu janjad od ovaca, što se u drugim krajevima nikada nije radilo. Janjad se inace u ovcarstvu odvaja od majke tek kada dostigne odredenu težinu, otprilike više od petnaest kilograma.
Paški KADULJIN MED je najtraženiji na hrvatskom tržištu, i to prvenstveno zbog svog ljekovitog svojstva, a zbog toga što je ekološki najcišci. Dobro je znano da paška kadulja sadrži više etericnog ulja od kadulje koja raste na susjednim otocima i priobalju. Visokoj kakvoci meda pridonijeli su specificni vremenski uvjeti - posolica i bura. Kadulja se od davnina koristi se kod problema živcanog sustava, ona stimulira rad nadbubrežnih žlijezda. Pomaže kod depresije, nervoze, vrtoglavice i drhtavice. Takoder, kadulja se koristi kao lijek za plucne bolesti jer ublažava napadaje kašlja, lijeci desni oboljele od paradentoze.
BAŠKOTINI, vrsta tvrdog peciva koji se proizvodi samo u gradu Pagu. Mogu se nabaviti iskljucivo u benediktinskom samostanu sv. Margarite, u Ulici Jose Felicinovica. Baškotin je vrlo ukusan i mirisan, a tradicija njegove izrade je vrlo duga. Pripada lakšim pecivima. Možete ga jesti samog (grickati), ali najbolji je umocen u bijelu, nešto sladu kavu.
PUŽEVI - na otoku živi nekoliko desetaka vrsta kopnenih puževa: - puževi brdari i pujari.. Domace ih stanovništvo smatra prirodnom, kvalitetnom i zdravom hranom. Brdari se najcešce pripremaju na žaru. Vrlo se rijetko kuhaju. Pažani puževe brdare smatraju vrhunskim specijalitetom. Pujari su manje cijenjeni, ali kako ga ima više, cešce su u upotrebi. Pujari se mogu kuhati ili peci. Kuhani pujari su izrazito ukusni, a mogu se jesti bez posebnih kulinarskih priprema . Medutim, meso prokuhanih pujara može se pripremiti i kao ukusna salata s mješavinom octa, ulja i soli. Puževi su vrlo bogati proteinima i bakrom.